Aile Terapisi Nedir?
- psikolojipenceresi
- 11 Ara 2024
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 5 Oca

Aile terapisi, aile üyeleri arasındaki iletişimi geliştiren ve sorun çözme becerisini artıran bir terapi yöntemidir. Alanında uzman psikolog rehberliğinde gerçekleştirilen bu terapinin en önemli amacı, aile içindeki ilişkileri güçlendirmektir. Bu terapi sayesinde aile üyeleri, psikososyal gelişimlerini hızlandırır. Sorunların üstesinden gelmek için birlikte çaba sarf eder.
Her ailede zaman zaman çeşitli sorunlar ortaya çıkar. Bu sorunları çözmede yetersiz kalındığında, aile terapisi ve danışmanlık hizmetlerine başvurmakta yarar vardır. Nitekim aile terapisti, ailedeki sorunları ele alıp çözüm yolları geliştirmek için özel bir uzmanlığa sahiptir. Bu uzmanlık sayesinde aile üyelerinin empati yetenekleri ve anlayış düzeyi artar.
Aile Terapisi Nasıl Olur?
Aile terapisinde aile üyeleri birlikte yer alır. Bu yönüyle aile terapisi diğer terapi çeşitlerinden farklılaşır. Terapist rehberliğinde gerçekleşen seanslarda, aile üyeleri arasındaki ilişkiler, sorunlar ve çatışmalar gündeme gelir. Bu oturumlar sırasında katılımcılar, duygu ve düşüncelerini özgürce ifade etme imkanı bulur. Böylece birbirlerini daha iyi anlarlar.
Aile terapisti, seanslar sırasında aile üyeleri arasındaki etkileşimi gözlemler ve sorunların esas kaynaklarını tespit eder. Bu seanslar, aile üyelerinin duygusal açıdan daha sağlıklı bir denge durumuna ulaşmalarına katkı sağlar. Bu süreçte terapist, kişisel sınırların belirlenmesi ve doğru iletişim yöntemleri konusunda aile üyelerine rehberlik yapar.
Terapi Seansları Ne Kadar Sürer?
Aile terapisinde seans süreleri ve sayısı, aile içindeki sorunların niteliğine bağlı olarak değişir. Ayrıca katılımcı sayısı ve terapinin genel seyri de bu bağlamda önemlidir. Seanslar genellikle haftalık oturumlar şeklinde gerçekleşir. Ancak bazı durumlarda seans sıklığı artar. Seansların süresinden çok verimliliği bu bağlamda daha önemlidir.
Terapi seansı planlamada uzman psikoloğun programı da önemlidir. Bu yüzden randevu oluşturma işlemlerinizi son güne bırakmamalısınız. Ayrıca yüz yüze terapi için zaman veya ulaşım sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Bu tür durumlarda online randevu oluşturma iyi bir çözümdür. Günümüzde online terapi merkezleri ve aile terapisi seansları hem terapiye erişimi kolaylaştırdı. Hem de terapi seanslarını daha işlevsel hale getirdi.
Aile Terapisinde Neler Konuşulur?
Aile terapisinde genellikle evlilik sorunları, aile içi şiddet, duygusal istismar, psikoseksüel zorluklar, madde kullanımı, çocuk yetiştirme zorlukları, yeme bozuklukları gibi konular ele alınır. Terapist, sorunları bütünlüklü bir bakış açısıyla inceler. Bireysel ihtiyaçları ve kişilerin yaşadığı duygusal zorlukları birlikte değerlendirir.
Bazı terapi seansları aile üyelerinin çeşitli sorunları merkezinde ilerler. Örneğin madde bağımlılığı, hiperaktivite, demans gibi sorunlar belli bir eksene sahiptir. Kişilik bozukluğu, majör depresyon veya panik atak gibi bazı sorunlar ise daha karmaşık bir yapıdadır. Bu yüzden terapi seanslarının içeriği farklılık gösterir. Seanslar sırasında uzman psikolog, gerek gördüğünde danışanı farklı bir departmana sevk eder. Bu sayede kendi uzmanlık alanına girmeyen konularda herhangi bir yönlendirme yapmaz.
Aile Terapisinde Hangi Teknikler Kullanılır?
Aile terapilerinde genellikle aile ilişkileri terapisi, aile sistemleri yaklaşımı ve bireysel davranışçı terapi daha ön plandadır. Ayrıca duygusal odaklı terapi ve çözüm odaklı yaklaşım gibi yöntemler de yaygındır. Seanslar sırasında terapist, ihtiyaç duyduğunda farklı teknikleri tercih eder. Bu sayede terapi süreçlerinin başarısı artar.
Aile terapisi seanslarında bazen daha spesifik sorunlar için terapi desteği gerekir. Örneğin cinsel sorunlar veya bilişsel bozukluklarda terapi ihtiyacı farklılaşır. Bu tür durumlarda uzman terapist, doğru tekniği uygulamak için danışanı ilgili departmana sevk eder. Nitekim bu gibi durumlarda mağduriyet yaşamamak için danışanların uygun terapi kanallarından hizmet alması gerekir. Aksi durumda hem para ve emek kaybı ortaya çıkar.
Aile Terapisine Tek Başına Gidilir Mi?
Aile terapisi seansları, aile üyelerinin birlikte katılımıyla gerçekleşir. Ancak bazı durumlarda terapist, bireysel görüşmeler ister. Bazı durumlarda ise aile üyelerinden biri terapide yer almak istemez. Ancak terapi seanslarından tam verim almak için aile üyelerinin seanslara birlikte katılması gerekir. Bu sayede sorunlar daha etkili şekilde ele alınır ve çözüme kavuşur.
Aile Terapisini Kim Verir?
Aile sorunları için terapi hizmeti, lisanslı aile terapisti veya uzman psikolog tarafından verilir. Bu profesyoneller, ailedeki sorunlarla başa çıkmak, iletişim becerilerini geliştirmek ve aile dinamiklerini iyileştirmek için özel eğitim almış uzmanlardır. Siz de aile terapisi uzmanlarıyla iletişime geçerek ailenizde karşılaştığınız birçok sorunu kolayca çözüme kavuşturabilirsiniz.