Çevrimiçi Bireysel Terapi Nedir?
- psikolojipenceresi
- 11 Ara 2024
- 5 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Ara 2024

Günümüzde hemen her alanda artan dijitalleşme, psikolojik destek hizmetlerini de çevrimiçi platformlara taşıdı. Geleneksel terapiden farklı olarak online terapi siteleri ve platformları, psikolojik danışmanlık hizmetlerine erişimi ciddi ölçüde kolaylaştırmakta. Bu hizmetlerle henüz tanışmamış olanlar için çevrimiçi bireysel terapiyi kısaca şu şekilde ele almak mümkün.
Çevrimiçi Bireysel Terapi
Kısaca ifade etmek gerekirse çevrimiçi bireysel terapi, bireylerin online olarak ruh sağlığı uzmanlarından terapi hizmeti almasını sağlayan bir terapi çeşididir. Bu terapi çeşidi, geleneksel yüz yüze terapilerin aslında dijital versiyonudur. Bu yöntemde danışan ve terapist, internete bağlı çeşitli cihazlar üzerinden çevrimiçi olarak bir araya gelir. Böylelikle bireysel psikoterapi hizmeti online araçlarla karşılanır.
Çevrimiçi terapi yönteminin aslında uzun bir geçmişi var. Ancak geniş kitlelerin bu yöntemle tanışması koronavirüs pandemisi sırasında gerçekleşti. Pandeminin yarattığı sorunlarla baş etmekte zorluk çeken kişiler, çevrimiçi bireysel terapi başvurusu ile aradıkları psikolojik desteğe kolayca ulaştı. Pandemi sonrası dönemde de bu yöntem oldukça revaçta. Örneğin özgüven eksikliği ve başa çıkma yolları gibi konularda çevrimiçi bireysel terapiye talep oldukça yüksek.
Günümüzde pek çok hizmette olduğu gibi psikolojik terapi hizmeti de önemli ölçüde online kanallar üzerinden gerçekleşmekte. Psikoterapiye erişimi daha kolay ve ekonomik hale getiren bu hizmetler, geniş bir kitlenin artık ilk tercihi arasında. Siz de çevrimiçi bireysel terapi ile birçok psikolojik sorununuzda uzman desteğinden yararlanabilirsiniz. Şu şartla ki, terapi hizmeti almadan önce bu yöntemin nasıl uygulandığını ve terapi sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmenizde yarar var.
Çevrimiçi Bireysel Terapi Nasıl Uygulanır?
Genel olarak ifade edecek olursak çevrimiçi bireysel terapinin uygulanması, danışanın ve terapistin online olarak bağlantı kurmasıyla gerçekleşir. Online terapi süreci genellikle bir platform veya uygulama üzerinden gerçekleşir. Terapi hizmetini veren psikolog veya danışman ile danışanlar en çok video konferans yoluyla iletişim kurar. Ayrıca telefon görüşmeleri veya mesajlaşma yoluyla iletişim kurmak da mümkündür. İletişimin sesli, görüntülü veya yazılı olması, terapi sürecinin verimliliğini doğrudan etkiler.
Çevrimiçi bireysel terapi seanslarının sıklığı, süresi ve içeriği, geleneksel yüz yüze terapiye benzerlik gösterir. Her iki yöntemde de seans planları ihtiyaçlara ve koşullara göre oluşur. Ancak yüz yüze terapiye oranla çevrimiçi bireysel terapi, hem danışanlar hem de terapistler için çok daha büyük bir esneklik sunar. Terapi için zaman veya ulaşım sorunu yaşayan danışanlar böylelikle istedikleri desteğe kolayca ulaşır.
Geleneksel terapide olduğu gibi çevrimiçi bireysel terapide de danışan ile terapist, başvuru ve ilk görüşme sırasında belli bir değerlendirme yapar. Bu değerlendirmeyle birlikte terapinin amacını, hedeflerini, süresini ve sıklığını belirlerler. Terapi planı oluştuktan sonra önemli bir gerekçe olmadıkça terapiye düzenli katılım gerekir. Aksi durumda terapötik ilişkide kopukluklar oluşabilir. Bu da terapi ve tedavi sürecinde aksaklıklara neden olur.
Çevrimiçi Bireysel Terapinin Avantajları Nelerdir?
Psikolojik danışmanlık destek hizmetlerine erişimi kolaylaştıran çevrimiçi bireysel terapi birçok bakımdan önemli avantajlara sahiptir. Bunların neler olduğunu kısaca şu şekilde ifade etmek mümkün:
Erişim kolaylığı: Çevrimiçi terapi yönteminin en önemli avantajı, terapi sürecini zamandan ve coğrafi konumdan bağımsız hale getirmesidir. Bu sayede, internete erişimi olan her yerden ve her istenildiğinde terapiye erişim gerçekleşir.
Randevu esnekliği: Günlük hayatın koşuşturmacası içinde danışanlar terapi hizmetleri için zaman ayırmakta zorluk çekebiliyor. Oysa çevrimiçi bireysel terapi için randevu saatleri oldukça esnektir. Bu sayede, dilediğiniz her an iş, aile veya okul engelleriyle karşılaşmadan çevrimiçi terapiye erişim sağlayabilirsiniz.
Gizlilik ve güvenilirlik: Bazı psikolojik sorunlar ve terapi çeşitleri bazı danışanların geleneksel yöntemlerle kolay kolay başvuramayacakları konuları kapsar. Başta cinsel terapi olmak üzere bu gibi konularda kimliğinizi gizli tutarak çevrimiçi bireysel terapi hizmetlerinden kolayca yararlanabilirsiniz.
Rahatlık ve konfor: Terapiye başvuran danışanların günlük stres ve koşuşturmacalardan uzaklaşmış olması terapinin verimliliği açısından önemlidir. Dilediğiniz gün ve saatte rahat bir ortamda bu hizmetten yararlanabilirsiniz. Böylelikle terapi süreci çok daha verimli geçer. Hatta planlanandan daha kısa sürede sonuca ulaşmanız da mümkündür.
Uzman terapistlere erişim: Yüz yüze terapi maalesef coğrafi sınırlara bağlı. Bu durum, farklı lokasyonlarda hizmet veren uzman terapistlere erişimi önemli bir sorun haline getirmekte. Oysa çevrimiçi bireysel terapi yöntemi, geleneksel yöntemlerden çok daha fazla sayıda terapiste erişimi kolaylaştırmakta.
Maliyet avantajı: Çevrimiçi terapinin en önemli avantajlarından biri de ekonomik bakımdan daha uygun fiyatlı olmasıdır. Öyle ki, yüz yüze terapi seanslarının yarı, hatta üçte bir fiyatına online terapi seansı almanız mümkün. Bu da uzun süreli terapi desteğinde önemli bir maliyet avantajı anlamına gelir.
Çevrimiçi Bireysel Terapinin Dezavantajları Nelerdir?
Yukarıda sıraladığımız çevrimiçi bireysel terapinin avantajlarının yanı sıra bazı dezavantajlarından da bahsetmek mümkün. Nitekim bunların neler olduğunu bilirseniz online psikoterapi hizmetlerinin dezavantajlarını birer avantaja dönüştürebilirsiniz. Bu konuda alacağınız her önlem, çevrimiçi bireysel terapilerinizi daha verimli hale getirir.
İnternete erişim sorunları: Online terapi için internete bağlanmanızı sağlayan cihaz veya internet ağınızda teknik sorunlar varsa, terapi süreci verimli geçmez. Bu yüzden, çevrimiçi bireysel terapiden yararlanmadan önce cihazınızı ve ağ bağlantınızı mutlaka kontrol etmelisiniz. Düşük kaliteli internet bağlantısı nedeniyle online terapi hizmetlerinin çeşitli dezavantajlarıyla karşılaşmak mümkün.
Eksik sosyal etkileşim: Terapötik iletişimin yüz yüze olması, danışan ile terapist arasındaki bağı güçlendirir. Oysa çevrimiçi terapide online araçlar sosyal etkileşimlerde bazı eksikler meydana getirir. Göz göze bakmak, tokalaşmak, vücut dilini doğru okumak gibi konularda çevrimiçi terapinin bazı dezavantajları vardır. Bu tür konularda daha iyi sonuçlar almak için şuna özellikle dikkat etmelisiniz. Terapinin video konferans yöntemiyle gerçekleşmesi daha doğru bir seçimdir.
Sınırlı sorun alanları: Çevrimiçi bireysel terapinin uygulama alanı belirli konuları kapsar. Danışanın kısa süreli ihtiyaçlarına destek üreten bu terapi çeşidi, örneğin bipolar kişilik bozukluğu tedavisi gibi konular için uygun değildir. Bilişsel davranışçı terapinin birçok uygulama alanında online terapi yöntemi yetersiz kalır. Ayrıca çocuklar için oyun terapisi de bu yöntemle uygun değildir. Bu gibi durumlarda yüz yüze terapiyi tercih etmek gerekir.
Kalite ve verimlilik: Son yıllarda çevrimiçi bireysel terapiye ilgi hızla artıyor. Bu durum, online terapi hizmeti veren çok sayıda kişi ve kurumun ortaya çıkmasına yol açtı. Her alanda olduğu gibi bu alanda da işini iyi yapanlar da var, kötü yapanlar da. Gerekli eğitim ve sertifikalara sahip olmayan kişilerden çevrimiçi bireysel terapi hizmeti almamalısınız. Aksi durumda ne yazık ki kalite ve verimlilik açısından önemli kayıplar yaşarsınız.
Çevrimiçi Terapi Kimler İçin Uygundur?
Aslına bakarsanız çevrimiçi psikoterapi hizmetlerinden dileyen herkes yararlanabilir. Bu konuda herhangi bir yaş, cinsiyet veya başka bir kriter yoktur. Şu şartla ki, danışanın destek almak istediği sorunun çevrimiçi terapi yöntemi için uygun olması gerekir. Bu şartın oluşması durumunda dileyen herkes online terapiden yararlanabilir.
Bu bağlamda örneğin yoğun iş programınız olabilir. Veya okul ya da aile sorumluluklarınız terapiye erişim konusunda engel teşkil edebilir. Ayrıca fiziksel engellilerin yaşadığı hareket kısıtlılığı da önemli bir sorundur. Bunun yanı sıra başka sağlık sorunları da yüz yüze terapi desteği almanıza engel olabilir. Bu tür durumlarda çevrimiçi bireysel terapi başvurusuyla herhangi bir engele takılmadan istediğiniz hizmete ulaşabilirsiniz.
Çevrimiçi bireysel terapi ve yetişkin terapisi hizmeti almak için internet üzerinden birçok kişi veya kuruma ulaşabilirsiniz. Bu konuda seçim yaparken iki noktaya özellikle dikkat etmelisiniz. Bunlardan ilki, terapi desteği almak istediğiniz sorunun niteliğidir. İkincisi ise terapi hizmeti almayı düşündüğünüz danışman veya psikoloğun bu alandaki eğitim ve deneyim durumudur. Bunların yanı sıra kurumun güvenilirliğini ve danışan memnuniyetini de araştırmanızda yarar var.