top of page
Stil Penceresi
Dekorasyon Evreni
Rattan Avize Dünyası

Demans Nedir? Alzheimer ile Aynı Mıdır?

  • psikolojipenceresi
  • 8 Oca
  • 2 dakikada okunur

demans nedir ve alzheimer ile aynı mıdır

Beyinle ilgili hastalıklar içinde demans en önemlilerinden biridir. Bu yüzden daha yüksek bir farkındalık gerektirir. Aslında demans tek bir hastalık değildir. Beyin hücrelerinin zarar görmesi sonucu oluşan ve hafızaya zarar veren birçok hastalığın ortak adıdır. Halk arasında bunama olarak bilinen demans çeşitleri, kişinin bilişsel ve sosyal becerilerini ciddi ölçüde sınırlar. Demansın en yaygın çeşidi ise Alzheimer’dır. Ancak her demans Alzheimer değildir.

 

Demans Kısaca Nedir?

 

Demans sözcüğünün kökeni Latinceye dayanır. Nitekim Latincede mens sözcüğü zihin anlamına gelir. Bu kelimenin “de” ekiyle birlikte kullanılması zihnin yitirilmesini ifade eder. Demansın kelime anlamının yanı sıra tıbbi anlamı da önemlidir. Bu anlamıyla demans, kişinin bellek, öğrenme, dil fonksiyonları, zeka özellikleri ve diğer zihinsel yeteneklerinin bozulmasıyla karakterize edilen ciddi bir hastalıktır. Santral sinir sisteminin progresif nörodejeneratif bir hastalığıdır.

 

Bununla birlikte demans nedir diye merak edenler şuna özellikle dikkat etmelidir. Demans aslında tek bir hastalık olmayıp birçok hafıza ve zihin fonksiyonlarını etkileyen hastalıkları içeren genel bir terimdir. Demans hastalığı aslında hastanın hafızaya dayalı zihin fonksiyonlarını zayıflatan veya ortadan kaldıran birçok hastalığı ifade eder. Halk arasında bunama olarak bilinen bu hastalığa yakalanan kişiler için bunak sözcüğü kullanılır.

 

Demans hastaları özellikle kısa süreli hafıza kullanımı konusunda ciddi sorunlar yaşar. Öyle ki, uzak geçmişi çok iyi hatırlarken yarım saat öncesini dahi hatırlamada büyük zorluklar yaşarlar. Demansın ileriki aşamalarında hasta neredeyse tüm sosyal becerilerini kaybetmeye başlar. Bu durum depresyon veya sosyal anksiyete bozukluğu gibi sorunları tetikler. Konuşma ve iletişim güçlüğü ciddi düzeye ulaşır. Hatta hasta, günlük ihtiyaçlarını bile tek başına karşılayamayacak bir duruma gelir.

 

En Yaygın Demans Nedir?

 

Demansın farklı türleri olmakla birlikte bunlar arasında en sık görüleni Alzheimer hastalığıdır. Öyle ki, tüm demans hastalarının yaklaşık yüzde 70’ini Alzheimer vakaları oluşturur. Bu yüzden, demans nedir diye merak edenler en çok Alzheimer demansını merak eder. Bunun yanı sıra Parkinson hastalığına bağlı demans da en yaygın demans çeşitlerinden biridir. Ayrıca vasküler demans, Lewy cisimcikli demans ve frontotemporal demans da bu hastalığın en yaygın türleri arasındadır.

 

Demans denildiğinde akla ilk gelen hastalık şüphesiz ki Alzheimer’dır. Ancak demansın diğer türleri, Alzheimer nedenleri ve belirtileriyle ilgili olmayabilir. Nitekim demansın bazı çeşitleri, vücutta bir veya birkaç maddenin eksikliğinden kaynaklanır. Ayrıca bazı ilaçların yan etkileri de demans belirtilerine neden olur. Alzheimer ve vasküler demanstan farklı olarak bu demanslar, genellikle ilerleyici değildir. Oysa Alzheimer ve vasküler demansta hastanın zeka ve zihin sağlığı açısından eski durumuna kavuşması günümüz şartlarında mümkün değildir.

 

Demans ile Alzheimer Aynı Mıdır?

 

Kısaca ifade edecek olursak demans, genel bir terim olup birçok hastalığın sonucu olarak ortaya çıkan bilişsel bozuklukları tanımlar. Alzheimer ise demansa neden olan spesifik bir hastalıktır ve demans vakalarının büyük çoğunluğundan sorumludur. Bu nedenle, her Alzheimer hastası demans belirtileri gösterir. Ancak her demans hastası Alzheimer değildir.

 

Bu bakımdan, diğer demans türleri de benzer belirtilere neden olur. Fakat farklı patolojik süreçlere ve tedavi yaklaşımlarına sahip olabilirler. Dolayısıyla demans nedir diye merak edenler bu noktalara özellikle dikkat etmeli. Ayrıca hastalığın nedenleri ve etkilerine göre uygulanması gereken tedavi yaklaşımları da farklıdır. Bu konuda en doğru yönlendirmeleri nöropsikoloji ve bireysel terapi uzmanlarından almanız mümkün.

 
 
Sıfır Atık Evreni
Oyun Kuralları Koçu
Baklava Dünyası
Betül Mardin'in Başarı Hikayesi

İletişim:
serpgezgini@outlook.com

Stil Penceresi
Dekorasyon Evreni
Rattan Avize Dünyası
Sıfır Atık Evreni
Oyun Kuralları Koçu
Baklava Dünyası
bottom of page