Aile Terapisine Yalnız Gidilir Mi?
- psikolojipenceresi
- 18 Ara 2024
- 2 dakikada okunur

Evli çiftler aile terapisi almak istediğinde terapiye tek başına gidilip gidilmeyeceğini öğrenmek ister. Genel olarak şunu söylemek gerekir ki aile terapisi, aile üyelerinin birlikte katılımıyla gerçekleşir. Ancak terapist, çeşitli nedenlerden dolayı aile bireylerini tek tek dinlemeyi isteyebilir. Veya eşlerden biri terapide yer almak istemediği için terapinin diğer eşle gerçekleşmesi de mümkün.
Bununla birlikte, aile terapisinden tam ve etkin şekilde verim almak için üyelerin birlikte katılımı gerekir. Ki bu nokta aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında en önemli noktalardan biridir. Eğer eşiniz veya çocuğunuz terapiye katılmak istemiyorsa bu konuda etkili bir iletişim dili kullanarak gerekli iknayı sağlamalısınız. Böylelikle aile terapileri daha sağlıklı ilerler ve daha etkili çözüm yolları açığa çıkar.
Aile Terapistine Tek Başına Gitmenin Sakıncaları Nelerdir?
Eşiniz eğer aile terapisine katılmak istemiyorsa sorunların çözümü konusunda büyük bir fırsatı kaçırıyor olabilirsiniz. Çünkü aile terapisi, sorunları çözmek için en ideal ortamı sunar. İster yeni çiftler için olsun isterse uzun yıllardır evli kişiler arasındaki sorunlar karşısında aile terapisinin faydaları fazladır. Ne var ki eşlerden biri katılım göstermediğinde sorunlar tek taraflı ele alınır. Bu da empati ve anlayış göstermede, ilişkileri güçlendirmede yetersizliğe neden olur.
Bu bakımdan, aile terapisine tek başına gitmenin terapinin etkisini azaltacağını söylemek mümkün. Aile terapisinin en etkili uygulamalarında katılımcılar birbirlerinin duygu ve düşüncelerini anlama fırsatı elde eder. Aile içindeki farklı bakış açılarının yol açtığı çatışmaları gidermenin en etkili yolu budur. Duygusal ihtiyaçları anlamak, endişeleri gidermek için seanslarda birlikte yer almak gerekir. İletişimi ve etkileşimi geliştirmek için aile terapisinde mutlaka aile üyeleri birlikte yer almalı.
Aile Terapilerinde Neler Konuşulur?
Ailenin yaşadığı sorunların niteliğine bağlı olarak oturumlarda farklı birçok konuyu ele almak mümkündür. Bu yönüyle aile danışmanlığı ve terapi hizmetlerinin içeriği geniş bir yelpazeye sahiptir. Örneğin evlilik sorunları, aile içi şiddet, duygusal istismar bunlar arasında en yaygın konulardır. Ayrıca psikoseksüel zorluklar, madde kullanımı, çocuk yetiştirme zorlukları, yeme bozuklukları gibi sorunlar da oturumlarda ele alınan konular arasında yer almakta.
Aile danışmanlığı ve rehberlik uygulama örnekleri, bu gibi birçok başlığı kapsar. Aile terapisti sorunları bütünlüklü bir bakış açısıyla incelerken bireysel ihtiyaçları ve kişilerin yaşadığı duygusal zorlukları da ele alır. Bu yönüyle terapist aslında bireylerin kendi duygusal ihtiyaçlarını anlamaları ve farkındalıklarını artırmalarını da sağlar. Bu sayede aile terapisi seansları daha faydalı hale gelir.
Bu bakımdan, sağlıklı bir aile ortamında güçlü bir aile dinamiği oluşturmak için konuşulması gereken tüm konular terapi seansları sırasında konuşulur. Aile terapisi danışman gözetiminde devam ettikçe sorunların temeline inilir. Çözüm odaklı aile terapisi teknikleri sayesinde katılımcılar birlikte çözüm üretme isteği duyar. Böylelikle birlikte hareket ederler ve aile içindeki uyum ve mutluluk artar.
Aile Terapisi Teknikleri Nelerdir?
Aile terapilerinde en çok aile ilişkileri terapisi ve bireysel davranışçı terapi yöntemleri kullanılır. Nitekim aile ilişkileri terapisi evli çiftler veya evlilik öncesinde yaşanan sorunlar için danışmanlık desteği sağlar. Aile terapisi uzman psikolog gözetiminde gerçekleşen bu terapide ilişki dinamikleri ele alınır. Bireysel davranışçı terapi yöntemi ise aile bireylerini yanlış ve zararlı davranış şekillerinden uzaklaştırmayı hedefler.
Bu tekniklerin yanı sıra aile sistemleri yaklaşımı, duygusal odaklı terapi ve çözüm odaklı yaklaşım da terapi sürecinde önemli bir yere sahiptir. Bazı durumlarda psikodinamik yaklaşım ve diğer tekniklerden de yararlanmak gerekir. Aile terapisi ve evlilik danışmanı, ihtiyaç duyduğu durumlarda farklı teknikleri birlikte uygular. En etkili aile terapisi yaklaşımları sayesinde terapi süreçleri daha başarılı geçer.