Asperger Sendromu ile Otizm Arasındaki Farklar Nelerdir?
- psikolojipenceresi
- 27 Şub
- 2 dakikada okunur

Asperger sendromu ile otizm arasında belli bir ilişki olsa da ikisi arasında önemli farklar vardır. Nitekim Asperger sendromu, otizm spektrum bozukluğunun bir alt türüdür. Fakat her Aspergerli kişi OSB belirtilerine sahip değildir. Bu yüzden Asperger sendromu ile otizm arasındaki farklar önemli bir merak konusudur. Bu konuda genel olarak şunları söylemek mümkün:
Aspergerli kişilerde genellikle iyi gelişmiş dil becerileri ve normal ya da ortalamanın üzerinde bir zeka vardır. Bu yönüyle Asperger sendromu, yüksek işlevli olması ve belirtilerinin daha hafif olması özelliğiyle otizmden ayrılır. Otizmde dil gelişiminde gecikme veya gerilik vardır. Hatta bazı otizmli çocuklar hiç konuşamaz.
Asperger sendromu olan kişiler genellikle normal veya yüksek zeka seviyesine sahiptir. Bu kişilerin akademik performansları, ilgi alanlarına bağlı olarak çok iyi olabilir. Oysa otizmli bireylerde geniş bir zeka yelpazesi vardır. Nitekim bazıları zihinsel gerilik yaşar. Bazıları ise daha yüksek bir zeka seviyesine sahiptir.
Asperger'e bağlı olarak kişi, sosyal etkileşim kurmada çeşitli zorluklar yaşar. Ancak bu kişiler, genellikle başkalarıyla etkileşime girme konusunda istek duyar. Sosyal ipuçlarını ise anlama ve empati kurmada zorluklar yaşarlar. Otizmde ise daha belirgin sosyal etkileşim zorlukları vardır. Bu kişilerden bazıları sosyal etkileşimden tümüyle uzak durur. Bazıları ise sosyal ilişkilere daha az istek duyar. Asperger sendromu ile otizm farkı bu noktada kritik önemdedir.
Aspergerli kişiler, spesifik ilgi alanlarına yoğun bir odaklanma gerçekleştirir. Bu konular hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterler. Otizmde ise sınırlı ve tekrarlayıcı davranışlar ile belirli nesnelerle veya aktivitelerle aşırı ilgilenme daha belirgin bir özelliktir.
Asperger sendromu kişinin motor becerilerde koordinasyon sorunları yaşamasına neden olur. Bu kişiler fiziksel aktivitelerde zorluk çekerler. Otizmde de motor beceri sorunları vardır. Ancak bu sorunlar Asperger sendromuna göre her zaman için daha belirgin değildir.
Asperger Tehlikeli Bir Hastalık Mıdır?
Otizm spektrum bozuklukları arasında yer alan Asperger sendromunun tehlikeli olup olmadığı, konuya ilişkin en çok merak uyandıran başlıklardan biridir. Aslına bakarsanız Asperger sendromu tehlikeli bir hastalık olarak nitelendirilemez. Ancak, kişinin içinde bulunduğu koşullar ve çevresel etkenlere bağlı olarak yaşayacağı zorluk derecesi farklılaşır. Bu zorluklarla başa çıkmak için özel desteğe ihtiyaç duyan bireyler bundan yoksun kalırsa Asperger etkileri nedeniyle yaşamları daha zor hale gelir.
Asperger'in etkileri en çok bireyin sosyal ilişki ve iletişiminde ortaya çıkar. Bu konuda bireyin karşılaşacağı en büyük zorluk, ilişki ve iletişim kurma zorluğudur. Yanlış anlama veya yanlış anlaşılma nedeniyle bireyin ilişkileri çeşitli zorluklara sahne olur. Ayrıca tekrarlayan davranışları da çevresi tarafından yanlış anlaşılmasına neden olabilir. Bu tür durumlarda bireyin stres derecesi artar. Buna bağlı olarak Asperger sendromu semptomları daha zorlu hale gelir. Bu tür durumlarda uzman psikolog merkezi tavsiyeleri ile ebeveynler kendileri veya çocukları için psikolojik destek hizmetlerinden yararlanmak ister.
Aspergerli kişilerin sosyal ipuçlarını anlama ve uygun sosyal tepkiler verme becerileri zayıftır. Ancak bu durum genellikle günlük hayatlarını etkilemez. Ayrıca akademik başarılarını da düşürmez. Hatta bir bakıma, duygusal ve sosyal açıdan bağımsızlıklarını artırmaları akademik alanda veya iş hayatında başarılı olmalarına katkı sağlar. Fakat kendilerini yalnız hissetmeleri başka birtakım psikolojik sorunları tetikler. Eğitim, psikolojik terapi desteği veya aile yardımından yoksun kişiler bu konuda daha dezavantajlıdır.