top of page
Stil Penceresi
Dekorasyon Evreni
Rattan Avize Dünyası

Asperger Sendromu Nedir? Nedenleri Nelerdir?

  • psikolojipenceresi
  • 23 Ara 2024
  • 3 dakikada okunur

asperger sendromu nedir ve nedenleri nelerdir

Otistik spektrum bozukluğu (OSB) içinde yer alan Asperger sendromu, önemli bir nörogelişimsel bozukluktur. Daha çok çocukluk döneminde ortaya çıkan bu bozukluk, otizm bozukluklarına göre bireyin yaşamını daha az etkiler. Fakat sosyal ilişki kurmasını zorlaştırır. Empati eksikliği, tekrarlayan davranışlar, göz teması kuramama gibi belirtiler bu bozukluğun en önemli belirtileri arasındadır. Asperger sendromu nedir ve nedenleri nelerdir diye merak ediyor musunuz?

 

Asperger Sendromu Nedir?

 

Kısaca ifade edecek olursak Asperger sendromu, otistik spektrum bozukluğu (OSB) olarak bilinen geniş bir tanı yelpazesinin bir parçasıdır. Nörogelişimsel bir bozukluk olan bu sendrom, yüksek işlevli otizm türlerinden biridir. Asperger sendromu çocuklarda ve yetişkinlerde sosyal iletişim, davranış ve etkileşim zorluklarına neden olur. Bu kişilerin sosyal becerileri genellikle daha düşüktür. Dil ve zeka becerileri ise ortalama seviyede veya ortalamanın üzerindedir.

 

Asperger anlamı nedir diye merak edenler bu sorunun zekayla ilişkisini özellikle merak eder. Genel olarak Asperger sendromu, dil ve bilişsel gelişim açısından ortalamanın üzerinde yeteneklere sahip kişilerde daha yaygındır. Tıbbi açıdan ele alacak olursak bu sendrom, otizm spektrum bozukluğunun bir çeşididir. Ancak otizm ile Asperger sendromu arasında çeşitli farklar vardır. Bunların başında gelen temel fark, dil ve bilişsel gelişim ile zeka bakımından ortalamanın üzerinde olmalarıdır.

 

İsmini Hans Asperger’den alan Asperger sendromuna sahip kişiler, spesifik ilgi alanlarına sahip, katı rutinleri ve sık tekrar eden davranışları olan kişilerdir. 2013 yılına kadar Asperger sendromu, bağımsız bir hastalık olarak kabul görmekteydi. Oysa 2013 yılında DSM-5'te Asperger sendromu, otizm spektrum bozukluğu altında bir alt kategori olarak yer aldı. Bu bakımdan, Asperger sendromu nedir diye merak edenler için bu önemli bir noktadır.

 

OSB'nin bir alt türü olarak Asperger sendromu, otizmin diğer türlerinden önemli farklara sahiptir. Bunların başında, dil gelişimini genellikle etkilememesi ve bilişsel yeteneklerin ortalamanın üzerinde olması gelir. Asperger sendromu nedir konusunda bu önemli bir noktadır. Spesifik ilgi alanlarına sahip bu kişiler, ortalamanın üzerinde bir dil ve zekaya sahiptir. Ancak sosyal ilişkilerinde aynı ölçüde başarı gösteremezler. Fakat bireysel terapi teknikleri ile kişinin yaşam kalitesini artırmak mümkündür.

 

Asperger Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

 

Günümüzde Asperger sendromunun nedenleri kesin olarak bilinmemekte. Ancak bu bozukluğu tetikleyen bazı faktörlerden bahsetmek mümkün. Bu faktörlerden biri, genetik ve nörobiyolojik faktörlerdir. Özellikle beyin gelişimi veya fonksiyonlarıyla ilgili genetik ya da nörobiyolojik sorunlar, Asperger sendromunun nedenleri arasında kabul görmektedir. Risk faktörleri arasında ailede otizm spektrum bozukluğu öyküsü en önemli maddeyi oluşturmaktadır.

 

Asperger sendromu nedir diye merak edenler için diğer risk faktörleri de önemli bir konudur. Genel olarak ifade edecek olursak genetik ve kromozom hastalıkları bu bağlamda önemli risk gruplarını oluşturur. Gebelikte yaşanan sorunlar ve ileri yaşta ebeveynlik de bu bozukluğun oluşma riskini artırır. Gebelik sırasında annenin yaşadığı enfeksiyonlar veya çeşitli komplikasyonlar, beyin gelişimini etkileyerek Asperger'e yol açabilir. Örneğin sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan sinapsların oluşumu ve işlevlerinde ortaya çıkan sorunlar Asperger'e yol açan faktörler arasındadır.

 

Nörobiyolojik bir bozukluk olan Asperger'in oluşumunda diğer nörogelişimsel bozukluklar da bir tetikleyici olabilir. Ancak bu konuda en önemli nedenin genetik mutasyonlar olduğunu söyleyebiliriz. Beyindeki sinir hücreleri arasındaki etkileşimi engelleyen mutasyonlar, Asperger sendromu nedenleri arasında en önemli nedenlerdir. Beyin bölgelerinin hacminde ve bağlantılarındaki anormalliklerin de bu sendromu tetiklemesi mümkün.

 

Bu faktörlerden farklı olarak psikolojik veya sosyal faktörlerin Asperger sendromunun nedenleri konusunda bir etkisinin olmadığını söylemek mümkün. Nitekim, Asperger sendromu nedir diye merak edenler bu faktörlerin etkisini de merak etmekte. Bu faktörler aslında, bozukluğun nedeni olmaktan çok seyrini ve şiddetini etkileme imkanına sahiptir. Dolayısıyla, Asperger sendromunun erken yaşlardan itibaren tanısının konması, bireye daha sağlıklı ilişkiler kurma konusunda fayda sağlar.

 
 
Sıfır Atık Evreni
Oyun Kuralları Koçu
Baklava Dünyası
Betül Mardin'in Başarı Hikayesi

İletişim:
serpgezgini@outlook.com

Stil Penceresi
Dekorasyon Evreni
Rattan Avize Dünyası
Sıfır Atık Evreni
Oyun Kuralları Koçu
Baklava Dünyası
bottom of page