top of page
Stil Penceresi
Dekorasyon Evreni
Rattan Avize Dünyası

Bağırmak Psikolojik Şiddet Midir?

  • psikolojipenceresi
  • 2 Oca
  • 2 dakikada okunur

bağırmak psikolojik şiddet midir

Psikolojik şiddetle ilgili en çok merak edilen konulardan biri, bağırmanın psikolojik şiddet olup olmadığıdır. Kısaca ifade etmek gerekirse bağırmak aslında psikolojik şiddet türleri arasında yer alır. Nitekim bağıran kişi, karşı tarafa duygusal, zihinsel veya psikolojik açıdan zarar verme amacı güder. Bağırmanın sürekli devamı ve beraberinde söylenen aşağılayıcı, küçük düşürücü sözler, psikolojik şiddetin derecesini artırır.

 

Bağıran kişi, karşı tarafta korkutma ve sindirme amacı güder. Sürekli bağırma davranışı, karşı tarafta kalıcı bir korku ve tedirginlik hali yaratır. Bağıran kişi, karşı tarafın kendisini değersiz hissetmesine neden olur. Özellikle hakaret içeren veya aşağılayıcı ifadelerle birleştiğinde bağırmak psikolojik şiddetin güçlü bir yöntemi haline gelir. Bu kişilerde psikolojik sorunların yanı sıra bazı fiziksel sorunlar da gelişir. Özellikle evlilikte psikolojik şiddet türleri bağlamında bu nokta kritik önemdedir.

 

Bağırma sırasında kişi, karşı tarafı kontrol etmeye, üzerinde güç ve üstünlük göstermeye çalışır. İrade üzerinde baskı yaratan bu durum, karşı tarafı duygusal yıkıma sürükler. Sürekli bağırma davranışına maruz kalan kişilerin ruh sağlığı bozulur. Bu kişilerde özgüven ve benlik saygısı düşüktür. Kronik hale gelen bu sorunlar, kişide stres ve anksiyete krizlerini tetikler.

 

Aile içinde bağırmalar, eşler arasında veya ebeveynlerin çocuklarına bağırması şeklinde ortaya çıkar. Bu tür bağırma davranışları, aile içi psikolojik şiddet kapsamında yer alır. Bu tür davranışlar özellikle çocukların duygusal gelişimleri açısından son derece zararlıdır. İş yerindeki bağırmalar ise işverenlerin veya yöneticilerin çalışanlara veya çalışanların birbirlerine bağırması şeklinde oluşur. Bu davranışlar iş yerinde psikolojik şiddet örnekleri arasında yer alır.

 

Duygusal açıdan uzaklaşan çiftlerde bağırma davranışı kalıcı depresyona neden olabilir. Bu tür durumlarda psikolojik şiddet döngüsü kişinin tüm yaşamını olumsuz etkiler. Üstelik psikolojik şiddet gören çocuklar için durum çok daha zordur. Sözlü psikolojik şiddete maruz kalan çocuklar, şiddetin olumsuz etkilerini yetişkinlerden daha zor atlatır. Bu yüzden şiddetin psikolojik etkileri konusunda çocuklar için terapi ve danışmanlık desteği son derece önemlidir.

 
 
Sıfır Atık Evreni
Oyun Kuralları Koçu
Baklava Dünyası
Betül Mardin'in Başarı Hikayesi

İletişim:
serpgezgini@outlook.com

Stil Penceresi
Dekorasyon Evreni
Rattan Avize Dünyası
Sıfır Atık Evreni
Oyun Kuralları Koçu
Baklava Dünyası
bottom of page