Demans Hastalarıyla Doğru İletişim Şekilleri
- psikolojipenceresi
- 2 Oca
- 2 dakikada okunur

Demans hastalığıyla ilgili en çok merak edilen konulardan biri, bu hastalığa sahip kişilerle doğru iletişim şekilleridir. Genel olarak ifade edecek olursak demans hastalarının hissettikleri, hastalığın türü, evresi ve hastanın başa çıkma stratejileriyle yakından ilgilidir. Bu faktörlere bağlı olarak demans hastalarının duygusal ve fiziksel tepkileri farklılaşır.
Örneğin kafa karışıklığı ve endişe, demans hastalarında en yaygın durumlardan biridir. Çünkü bazı temel becerilerini kaybetmeye başladıklarında çevrelerini anlamakta zorluk çekerler. Bu durum kafa karışıklığı ve endişeye neden olur. Zaman içinde stresi artırır. Hafıza kaybı, iletişim güçlükleri ve günlük aktivitelerde yaşanan zorluklar nedeniyle demans hastalarında öfke hissi oluşur. Kendilerini ifade etmekte zorlanmaları veya istediklerini yapamamaları zaman zaman öfke patlamalarına yol açar.
Demans hastaları çoğu zaman yalnızlık hissine kapılır. Yaşadıkları kayıplar ve sosyal izolasyon sonucu yalnızlık hissi ve depresyon belirtileri artış gösterir. Unutkanlık ve iletişim güçlükleri nedeniyle çevreleriyle ilişki kurmaları zorlaşır. Keder ve kayıp duygusu artan demans hastaları, zamanla kimliklerinin ve bağımsızlıklarının kaybolduğunu hisseder. Yaşam tarzları ve ilişkileri değiştikçe keder ve kayıpla başa çıkma becerileri zayıflar. Demans nedir diye merak edenler bunları da mutlaka hesaba katmalı.
Huzursuzluk ve korku, birçok demans hastasının çevreleriyle ilişkisinde hissettikleri duygulardır. Çevrelerini tanıyamama sorunu, karmaşık durumlardan kaçınmalarına yol açar. Çevrelerine uyum sağlama becerileri düşer. Bu bakımdan, aile üyeleri ve demans hasta bakıcıları, hastanın duygusal ihtiyaçlarını anlamak ve onu desteklemek için büyük bir sabır ve anlayış göstermelidir.
Demans Hastasıyla Nasıl Konuşulur?
Ailenizde veya çevrenizde demans hastası varsa onunla nasıl iletişim kurulması gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Nitekim demans nedir diye merak edenler demans hastalarıyla nasıl konuşulması gerektiğini de merak eder. Bu konuda her şeyden önce sabırlı ve anlayışlı olmalısınız. Üstelik göstereceğiniz anlayış hastalığın seyri açısından da önemlidir. Çünkü çevreleri tarafından kabul ve destek görmeyen hastalarda demansın ilerlemesi daha hızlı şekilde gerçekleşir.
Demans hastasıyla iletişim kurarken sade ve net olmanız gerekir. Bu kapsamda karmaşık cümleler kullanmak yerine basit ve anlaşılır cümleler kullanmalısınız. Açık ve net bir iletişim dili hastanın anlama süreçlerini kolaylaştırır. Ayrıca yavaş ve sakin konuşmalısınız. Çünkü hızlı ve aceleci konuşmak, demans hastalarının anlama süreçlerini zorlaştırır. Bunun yerine sakin bir tonla ve yavaşça konuşursanız iletişim süreçleri kolaylaşır.
Kullanacağınız açık iletişim yöntemleri demans hastalarının daha kolay iletişim kurmalarına yardımcı olur. Bu süreçte yapacağınız hatalar ise sorunların maalesef artmasına yol açar. Bu yüzden konuya ilişkin daha detaylı bilgi ve yönlendirmeler için dilerseniz uzman psikologlarla iletişime geçebilirsiniz. Açık iletişim nedir konusu hakkında faydalı bilgiler için ise linki tıklayabilirsiniz.
Demans hastasıyla konuşurken göz teması kurmak önemlidir. Bu sayede hastanın dikkatini çekersiniz. Aynı zamanda da iletişiminiz güçlenir. Göz teması yoluyla hastayla daha derin bir bağlantı kurabilirsiniz. Söylediklerinizi anlamadığını fark ettiğinizde tekrar edebilirsiniz. Nitekim tekrar yapmak, iletişimde paylaşılan bilgilerin anlaşılmasını kolaylaştırır. İletişim sırasında görsel unsurlardan ve vücut dilinden de yararlanabilirsiniz. Özellikle soyut kavram ve kelimeleri görselleştirmeniz iletişimi daha kolay hale getirir.
İletişim sırasında dikkatini çekmeniz ve ilgisini çeken konular seçmeniz de önemli bir diğer ipucudur. Unutmayın ki demans hastalarıyla iletişim, büyük sabır ve özveri gerektiren bir süreçtir. Bu süreçte kesinlikle acele etmemelisiniz. Ve hastanın kendisini ifade etmesi için zaman tanımayı da ihmal etmemelisiniz. Duygu ve düşüncelerini anlatması, onunla empati kurmanızı kolaylaştırır. Bu sayede hastalığın ilerlemesini yavaşlatıp yaşam kalitesini artırabilirsiniz.