top of page
Stil Penceresi
Dekorasyon Evreni
Rattan Avize Dünyası

Asperger Sendromu Belirtileri Nelerdir?

  • psikolojipenceresi
  • 6 Mar
  • 3 dakikada okunur

asperger sendromu belirtileri nelerdir

Asperger sendromu belirtileri son yıllarda birçok kişinin merak ettiği bir konu haline geldi. Bunun en önemli nedeni şüphesiz ki Asperger’le ilgili farkındalıkların giderek artıyor olmasıdır. Bu belirtilerin çocukluk döneminde ortaya çıkması, ebeveynlerin konuya ilişkin farkındalıklarını daha da artırmakta. Ayrıca yetişkinler arasında da Asperger belirtileri önemli bir merak konusu. Genel olarak ifade edecek olursak, Asperger hastalığı belirtileri kısaca şu şekildedir:

 

  • Sosyal ilişki kurma güçlüğü: Asperger sendromuna sahip kişiler, arkadaşlık kurma ve sosyal ilişkileri sürdürmede ciddi zorluklar yaşar. Bunun en önemli nedeni, sosyal ipuçlarını anlamakta güçlük çekmeleridir. Hatta bu yüzden çeşitli yanlış anlamalarla karşılaşırlar.

  • Empati eksikliği: Asperger’in en önemli belirtilerinden bir diğeri empati kuramamaktır. Bu kişiler, başkalarının duygu ve düşüncelerini anlamada çeşitli zorluklar yaşar. Ki bu durum, otizm ile benzer niteliktedir.

  • Tekrarlayan davranışlar: Asperger sendromu takıntı kavramını ister istemez gündeme getirir. Bu soruna sahip kişiler, tekrarlayan davranışları yerine getirmede zorluk çekmez. Hatta bundan bir tür mutluluk duyarlar.

  • Rutinlere aşırı bağlılık: Asperger’i olan kişiler, rutinlerine sıkı sıkıya bağlı kalmak ister. Bu rutinler arasında çeşitli motor davranışlar da vardır. Örneğin el çırpma veya ayak sallama gibi davranışları çoğu zaman farkında olmadan gerçekleştirirler.

  • Spesifik ilgi alanları: Asperger sendromu görülen kişiler genellikle sınırlı sayıda ve belirli konulara aşırı ilgi gösterir. Bu ilgi alanları, yaşlarına ve gelişim düzeylerine göre değişir. Ancak bu konularda yoğunlaşma becerileri yüksektir. Ve bu becerileri zeki insan özellikleri ile benzer niteliktedir.

  • Göz teması kuramama: Sosyal becerileri zayıf Aspergerli kişiler, iletişim sırasında göz teması kurmaktan kaçınır. Bunun yerine göz temasını çok odaklı sürdürürler. Bu durum, karşı tarafın duygularını anlamalarını zorlaştırır.

  • Yüz ifadelerini anlayamama: Göz temasında olduğu gibi Asperger sendromu yüz tipi ve ifadelerini anlama konusunda da zorluk yaratır. Aspergerli kişiler kendi yüz ifadelerini de abartılı veya yetersiz kullanırlar.

 

Asperger’in Daha Az Karşılaşılan Belirtileri Nelerdir?

 

Yukarıdaki belirtilerden farklı olarak bazı belirtiler Aspergerli kişilerde kendisini daha seyrek gösterir. Asperger tanısı ve teşhisinde bu belirtiler de önemlidir. Bu yüzden bu belirtilerden de kısaca bahsedeceğiz.

 

  • Düzensiz konuşma: Asperger sendromuna sahip kişilerin konuşmaları zaman zaman düzensizlik gösterir. Konuştukları konuya odaklanma güçlüğü yaşadıkları için farklı konulara kolayca geçerler. Çocukluk döneminde başlayan bu durum, çocuklarda Asperger sendromu belirtilerine işaret edebilir.

  • Konuşmayı ilgi alanına yönlendirme: Kişide odaklanma güçlüğü olması, düşünce akışını iyi bildiği konulara çekme isteği yaratır. Bu yüzden Aspergerli kişilerle iletişimde konuşmayı kendi ilgi alanlarına doğru yönlendirdiklerini görebilirsiniz.

  • Mesajları anlama güçlüğü: İletişimde karşı tarafın mesajlarını anlamak iletişimin sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için kritik önemdedir. Ancak Asperger sendromu nedeniyle kişinin mesajları doğru anlama becerisi zayıftır.

  • Esprileri anlama güçlüğü: Aspergerli kişiler iletişimde mesajların yanı sıra esprileri veya dilin ironik kullanımlarını da anlama konusunda sınırlı becerilere sahiptir. Bu özellikleri, sosyal ilişki kurma becerilerini zayıflatır.

  • Kişiler arası sınırları ihlal etme: Asperger’in bazı türlerinde kişinin mahremiyet algısı yeterince gelişmez. Bu yüzden kişiler arası sınırları ihlal etme durumları da Asperger sendromu belirtileri arasında yer alır.

  • Ses tonunu ayarlama güçlüğü: Kişinin sosyal iletişim becerilerinin zayıf olması, bazı durumlarda ses tonunu ayarlama güçlüğü yaşamasına neden olur. Yanlış ses tonuyla konuşması, sosyal çevresi tarafından dışlanmasına yol açabilir.

  • Abartılı yüz ifadeleri: Aspergerli kişilerin beyin kimyasındaki çeşitli bozukluklar veya nörobiyolojik bazı sorunlar yüz ifadelerini kontrol becerilerini zayıflatır. Yüz ifadelerini değiştirememeleri veya abartılı mimikler kullanmaları sosyal ilişkilerini daha da zorlaştırır.

  • Bazı uyarıcılara aşırı hassasiyet: Asperger sendromuna yol açan nedenler, kişinin bazı uyarıcılara aşırı hassasiyet göstermesine neden olur. Bunlar ses, ışık, koku, tat veya temasla ilgili olabilir. Dolayısıyla bunlar da Asperger sendromu ne demek diye merak edenler için önemli ipuçlarıdır.

  • Sakarlık: Asperger sendromunun daha az görülen belirtilerinden biri de sakarlıktır. Kişinin motor becerilerinin zayıf olması sakarlık konusunda çeşitli sorunlar yaşamasına neden olur.

 
 
Sıfır Atık Evreni
Oyun Kuralları Koçu
Baklava Dünyası
Betül Mardin'in Başarı Hikayesi

İletişim:
serpgezgini@outlook.com

Stil Penceresi
Dekorasyon Evreni
Rattan Avize Dünyası
Sıfır Atık Evreni
Oyun Kuralları Koçu
Baklava Dünyası
bottom of page